Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Διαμαρτυρία έξω από το κατάστημα του ΟΑΕΔ



ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ, ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ!

Με τη σαιζόν να είναι από αμφίβολη έως ανύπαρκτη φέτος, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στην περιοχή μας είναι στον αέρα. Χωρίς εισόδημα, χωρίς να ξέρουν αν και πόσο θα δουλέψουν, αλλά με τους λογαριασμούς και τις υποχρεώσεις να τρέχουν.

Την ίδια στιγμή οι μεγαλοξενοδόχοι, αυτοί που τα τελευταία 10 χρόνια εισέπραξαν 120δις, πάνω από ένα δις ευρώ το χρόνο μόνο στη Ρόδο, αυτοί που κάθε χρόνο σηκώνουν καινούριο ξενοδοχείο, τώρα εμφανίζονται περίπου ως αναξιοπαθούντες!

Ζητάνε επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, των μισθών, να μην εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις, να πάρουν δάνεια με κρατικές εγγυήσεις, να απαλλαγούν από φόρους. Με άλλα λόγια ζητούν, να πληρώσουμε εμείς τα δικά τους σπασμένα. Γιατί στον κρατικό προϋπολογισμό, το 95% των φόρων (πραγματικά στοιχεία), το πληρώνει ο λαός. Από τα συσσωρευμένα κέρδη που έχουν, δε θέλουν να βάλουν ούτε σεντ!

Ζητάνε επίσης να απολύουν ελεύθερα, να απασχολούν όσους εργαζόμενους θέλουν, όσο και όποτε θέλουν εκείνοι, χωρίς να υπάρχει κανένας άλλος περιορισμός. Απαιτούν να μην ισχύσουν για φέτος οι καταληκτικές ημερομηνίες επαναπρόσληψης (25 Μάη για τη Ρόδο), να προσλάβουν μόνο όσους θέλουν.  Οι υπόλοιποι;

Αυτό το ερώτημα το έχει απαντήσει με κυνικό τρόπο ο ΣΕΤΕ: «Από τους 700.00 εργαζόμενους στον τουρισμό πολλοί θα μείνουν άνεργοι…» Ωστόσο, για να μπορούν να τραβάνε από τη δεξαμενή των ανέργων εύκολα φτηνό προσωπικό όταν τους χρειάζεται, ζητάνε να επιτρέπεται να απασχολούν ανέργους για μερικά μεροκάματα.

Δε διστάζουν να προτείνουν να επιδοτηθούν ως και 12 μήνες οι εποχικοί που θα μείνουν άνεργοι, γιατί με αυτό τον τρόπο και το κράτος και η εργοδοσία θέλουν να απαλλαγούν από οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση προς αυτούς που θα πετάξουν στο δρόμο.

Φτάνουν ως το σημείο να πουν ότι όλα αυτά τα κάνουν για την  «προστασία των θέσεων εργασίας»!
Ότι και να πουν ωστόσο δεν μπορούν να κρύψουν ότι θησαύρισαν πάνω στις πλάτες μας τα προηγούμενα χρόνια και τώρα απαιτούν να πληρώσουμε και τη χασούρα τους. Αν όμως νομίζουν ότι θα το αποδεχτούμε, τους ξεκαθαρίζουμε ότι… λάθος πόρτα χτύπησαν!

Απαιτούμε

Να επαναπροσληφθεί το σύνολο των εργαζομένων το αργότερο μέχρι 25 Μάη. Να κηρυχθεί υποχρεωτική ΣΣΕ των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, χωρίς μειώσεις, χωρίς τις μειώσεις που υπέγραψε εν μέσω πανδημίας η πλειοψηφία του κλαδικού Σωματείου.

Αν τα εποχικά ξενοδοχεία μείνουν κλειστά με κυβερνητική εντολή μετά την 25η Μάη, να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι, εποχικοί στο τουλάχιστον στο 800άρι του μηχανισμού στήριξης. Το κράτος να καταβάλει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.

Οι επιχειρήσεις που δεν ανοίξουν με ευθύνη τους, να υποχρεωθούν να καλύψουν όλους τους εργαζόμενους μισθολογικά και ασφαλιστικά για όλη την περίοδο που θα παρέμεναν ανοιχτές, με βάση περσυνή περίοδο.

Να τηρηθεί η ΣΣΕ στα ξενοδοχεία και αυτή που ισχύει στον επισιτισμό χωρίς καμιά μονομερή μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις, καμιά αρνητική μεταβολή στα μισθολογικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Για το διάστημα μέχρι τις 25 Μάη να δοθεί επίδομα ανεργίας ύψους 600 ευρώ (80% του κατώτερου μισθού που θα έπρεπε να είναι στα 751), για όλους όσους εργάστηκαν την περασμένη περίοδο απασχόλησης, ανεξάρτητα αν επιδοτήθηκε ως σήμερα η ανεργία τους, με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση κι αν δούλεψαν. 

Να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα και η επιδότηση ανεργίας όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους για το 2021, ανεξάρτητα αν συμπληρώσουν φέτος τις ασφαλιστικές ημέρες που απαιτούνται.

Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείων και ρυθμίσεων στην εφορία. Να σταματήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ SHERATON
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ AMILIA MARE & PARADISE VILLAGE
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ MIRAMARE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου