Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Ανακοίνωση για την πρωτομαγιά του 2020




Η Πρωτομαγιά, η επέτειος των ηρώων της εργατικής τάξης που γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο με απεργία, μας βρίσκει φέτος μπροστά σε μια σύνθετη κατάσταση.

Από τη μια η υγεία, η ζωή των εργαζομένων παγκόσμια, και στη χώρα μας, βρίσκεται σε κίνδυνο. Τα κέρδη των αφεντικών μπαίνουν εμπόδιο στην εξασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, φάρμακα, εμβόλια.  Αντί  να τεθεί στην υπηρεσία των λαών η πρόοδος στην επιστήμη και την τεχνολογία, τίθεται στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων που τα εκμεταλλεύονται για να θησαυρίζουν. Έφτασε ο κόσμος στις ΗΠΑ, που διαφημίζεται ως η πιο προηγμένη χώρα του κόσμου, το παράδειγμα, να θάβεται σε ομαδικούς τάφους.

Στη χώρα μας, μπορεί ο λαός, έχοντας συναίσθηση της κατάστασης στο δημόσιο σύστημα υγείας να ακολούθησε τα μέτρα των ειδικών, ωστόσο ο «χρόνος που κερδήθηκε» δεν αξιοποιήθηκε για να στηριχθούν τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπιστεί ο ιός. Από τις χιλιάδες μόνιμες προσλήψεις που απαιτούνται στα νοσοκομεία, ελάχιστες έχουν προχωρήσει και αυτές έχουν ημερομηνία λήξης. Ένα ενδεχόμενο νέο κύμα διάδοσης του ιού που αναμένεται από το Σεπτέμβρη, θα βρει πάλι αθωράκιστο το λαό.

Από την άλλη ο κλάδος που δουλεύουμε θα δεχτεί τις συνέπειες μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης. Μιας κρίσης που ο Κορονοϊός και τα περιοριστικά μέτρα, απλά την έφεραν πιο κοντά. Μια κρίση που ήδη είχε ωριμάσει όπως επεσήμαιναν ήδη οι οικονομολόγοι, όσοι μελετούν την πολιτική οικονομία.

Τα αφεντικά του κλάδου μας, σαν να ήταν έτοιμοι από καιρό απαιτούν μη χάσουν ούτε σεντ. Όλα τα προηγούμενα χρόνια κέρδισαν αμύθητα ποσά εκμεταλλευόμενοι τη δική μας δουλειά. Στο νησί μας χωρίς υπερβολή, ακόμα και μέσα στην προηγούμενη κρίση σηκώνονταν κάθε χρόνο καινούρια ξενοδοχεία. Ενώ αυτοί αναπτύσσονταν, η δική μας δουλειά έγινε πιο εντατική. 

Οι μισθοί, τα μεροκάματά μας έπεσαν. Τα νέα παιδιά μπήκαν στην παραγωγή με μισθούς χαρτζιλίκι. Μετά από όλα αυτά λοιπόν ζητάνε να πληρώσουμε εμείς τις συνέπειες της καινούριας κρίσης τους;
Να πληρώσουν αυτοί τα σπασμένα. Εμείς αρνούμαστε να πληρώσουμε πάλι, πληρώσαμε πολλά!

Εμείς θα τιμήσουμε και φέτος τους ήρωες της τάξης μας με συμβολικές συγκεντρώσεις, παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Ρόδος 30 Απριλίου 2020

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ MIRAMARE
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ AMILIA MARE & PARADISE VILLAGE
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ SHERATON



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου