Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Δελτίο Ενημέρωσης προς τους Εργαζόμενους αρ. 1

Συνάδελφοι,

Λίγες μέρες από την ίδρυσή του, στα πρώτα του βήματα ακόμα, το Σωματείο μας ήδη έχει αφήσει το αποτύπωμά του στο ξενοδοχείο μας. Η εργοδοσία, αφού διαπίστωσε ότι η τρομοκρατία είχε τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ήθελε, άλλαξε τώρα τακτική, άρχισε τα καλοπιάσματα και τις γαλιφιές. Δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση. Μια θα χρησιμοποιεί το καρότο και μια το μαστίγιο για να πετύχει το σκοπό της.  Αυτό το στόχο έχει και η επιστολή προς τους εργαζόμενους, με την υπογραφή του Ν. Αγγελόπουλου, που μοιράστηκε χθες 28/9 σε ορισμένα τμήματα.

Είναι βέβαια πραγματική πρόκληση και υποκρισία να μας «χτυπούν φιλικά στην πλάτη» όταν γνωρίζουν καλά ότι, όχι μόνο φέτος, αλλά εδώ και πολλά χρόνια, οι εργαζόμενοι ξεπερνούν τον εαυτό τους για να βγάλουν τη δουλειά. Ότι χρόνια τώρα, υποφέρουν από τις διαρκείς περικοπές προσωπικού, τη μαζική αντικατάσταση παλιών εργαζομένων από μαθητευόμενους και νέους χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα. Ότι χρόνια τώρα αγωνιούν για το πότε θα πληρωθούν, φτάνοντας να παίρνουν το επίδομα αδείας στα τέλη σχεδόν της επόμενης σαιζόν. Μόλις εχθές που μοιράστηκε η επιστολή Αγγελόπουλου, μια συνάδελφός μας, μέλος του Σωματείου, λιποθύμησε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Δεν ήταν το πρώτο περιστατικό ούτε τη φετινή ούτε τις προηγούμενες χρονιές! Όλα αυτά τα μέτρα ποιος τα επέβαλλε; Τα επέβαλλε η εταιρεία γιατί έτσι αυξάνει τα κέρδη της. Μας ζητούν τώρα να κάνουμε υπομονή. Υπομονή μέχρι να βγει η ψυχή μας;

Την περασμένη Δευτέρα 26/9, με δική μας αποφασιστική παρέμβαση, γιατί αλλιώς δεν είχε σκοπό να μας δεχθεί, έγινε συνάντηση της Διοίκησης με τον προϊστάμενο μισθοδοσίας της Aldemar Μ. Ζάγκλη. Δύο βασικά ζητήματα θέσαμε. 1ον το πότε θα πληρωθούμε, ειδικά αφού βρισκόμαστε στο κλείσιμο της σαιζόν και 2ον να μη γίνουν πρόωρες απολύσεις όπως το συνηθίζει η εταιρεία, αλλά να δουλέψουν όλοι τουλάχιστο μέχρι το κλείσιμο του ξενοδοχείου (1η Νοέμβρη). Για κανένα από τα δύο δεν πήραμε απάντηση, οπότε ως πρώτο βήμα ενημερώνουμε με επιστολή την επιθεώρηση εργασίας. Τα βήματα από εκεί και πέρα θα τα κουβεντιάσουμε σε ανοιχτές συσκέψεις του Σωματείου.

Πρέπει, τέλος, σαν εργαζόμενους να μας απασχολούν και οι γενικότερες εξελίξεις αφού αυτές σε μεγάλο βαθμό καθορίζουν και τις συνθήκες δουλειάς μας. Μια τέτοια ριζική ανατροπή έγινε τις προηγούμενες μέρες. Το υπουργείο εργασίας κατάργησε τη δυνατότητα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να παίρνουν το εφάπαξ με 20 χρόνια υπηρεσία, ενώ το μειώνει ακόμη 20%. Εντωμεταξύ είχε ήδη μειωθεί κατά 30% από το 2012. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι έχουν σκοπό να το καταργήσουν εντελώς, ένα εφάπαξ πληρωμένο αποκλειστικά από το δικό μας ιδρώτα, από τις δικές μας εισφορές. Η κυβέρνηση μάλιστα υποδέχτηκε τους συναδέλφους ξενοδοχοϋπάλληλους που διαμαρτυρήθηκαν στην Αθήνα με τις δυνάμεις των ΜΑΤ και ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας τουρισμού, τους ξυλοφόρτωσε.

Να γιατί πρέπει να δυναμώσουν τα Σωματεία, επιχειρησιακά και κλαδικά. Γιατί αλλιώς θα συνεχίσουμε να βλέπουμε να μας ξηλώνουν μία μία τις κατακτήσεις ανήμποροι να αντιδράσουμε. Στήριξε το Σωματείο. Γίνε μέλος. Έχεις μόνο να κερδίσεις. Πρέπει να ξέρεις ότι αντίθετα με ότι φήμες κυκλοφορεί η εργοδοσία, κάθε μέρα γράφονται και νέοι συνάδελφοι.


Η προσωρινή Διοίκηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου